O projektu

Ovaj projekt financira Europska unija u okviru IPA programa, IV. komponenta - Razvoj ljudskih potencijala. Sadržaj portala isključiva je odgovornost Škole za cestovni promet Zagreb i partnera koji sudjeluju na izradi portala i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

IPA Razvoj ljudskih potencijalaAgencija za strukovno obrazovanje

Saznaj više ...

Realizacija nagradnog treninga eko vožnje

Nagradna igra vam je dala mogućnost da postanete dobitnik treninga eko vožnje koju vam poklanjaju realizatori projekta „Eko vožnja je zakon!“

Na tiskovnoj konferenciji 19.09.2013. u 14.00 sati su proglašeni pobjednici nagradne igre koja se tijekom realizacije projekta mogla on-line ispuniti. Uz četiri sudionika koji su u anketi pokazali zavidno znanje o eko vožnji, odabrana su i dva novinara koji će također biti polaznici eko treninga.

Nagrađenom treningu su se odazvali Tomislav Martić, Patricia Martić i Bruno Skočibušić. Nažalost novinari su bili spriječeni što nam je naročito žao.

Dana 12.10.2013. u 9.00 sati započeo je trening eko vožnje za nagrađene sudionike.

Kako su to vidjeli dobitnici nagradnog treninga?

„Eko vožnja je zakon!“ Ne govorimo bezveze da je eko vožnja zakon jer eko vožnjom ostvarujemo veliku uštedu goriva. Danas nikome nije svejedno je li dao 100 kuna više ili manje na gorivo, pogotovo kod profesionalnih vozača koji svaki dan pređu preko 1000 kilometara, a mjesečno i više tisuća kilometara.  Svaka litra goriva je bitna. Tom litrom uštedjeli smo, i sačuvali okoliš. Zagreb ima oko 520 000 motornih vozila, i neka svako motorno vozilo napravi uštedu od jedne litre goriva, to je 520 000 litara goriva uštede-neizgoreno! Velika je to stvar za okoliš, a pritom i znatna ušteda. Zato je eko vožnja zakon, jer radimo uslugu sebi i čuvamo okolišu za buduće naraštaje. 

Dana 12.10.2013. smo imali obuku eko vožnje. Prvo smo bili na predavanju gdje smo bili upućeni u eko vožnju. Zatim smo se odvezli automobilom do poligona gdje smo krenuli s praktičnom obukom eko vožnje. 

Prva vožnja je bila „naš“ stil vožnje.

Odabrana je ruta od 9,8 kilometara. Vozili smo Mitsubishi Asx koji je benzinac s kubikažom od 1600cc.  Kad smo završili s prvom vožnjom podaci su bili vrlo dobri: potrošnja je bila 7,2 l / 100km. Prosječna brzina – 28 km/h. Zatim smo od instruktora dobili par savjeta. Neki od tih savjeta su bili da vozimo u višim brzinama, da ubrzanje svedemo na što kraće vrijeme jer automobil troši najviše goriva kad ubrzava, da zadržimo zalet da ne moramo bespotrebno ubrzavati. Ali najviše nam je naglasio da je sigurnost na prvom mjestu.

Zatim smo se uputili na drugu vožnju. 

Na istu rutu, s istim automobilom, ali ipak s par vrlo korisnih savjeta. Nakon druge vožnje vratili smo se na poligon. Rezultati su bili fantastični. Potrošnja nam je bila 5,7 l / 100 km, a prosječna brzina bila je veća od 29 km/h. Sa svega par savjeta napravili smo uštedu od 1,5 l / 100 km. 

Nagrađeni: BRUNO SKOČIBUŠIĆ i PATRICIJA MARTIĆ

Sponzori:
Škola za cestovni promet - Zagreb i VDC CENTAR d.o.o.

Galerija fotografija


Partneri
Nositelj projekta