O projektu

Ovaj projekt financira Europska unija u okviru IPA programa, IV. komponenta - Razvoj ljudskih potencijala. Sadržaj portala isključiva je odgovornost Škole za cestovni promet Zagreb i partnera koji sudjeluju na izradi portala i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

IPA Razvoj ljudskih potencijalaAgencija za strukovno obrazovanje

Saznaj više ...

Varaždin - trening sigurne vožnje

Nastavnici prometne skupine predmeta i stručni učitelji-instruktori vožnje, njih 40 iz partnerskih škola sudjelovalo je na treningu  sigurne vožnje u Varaždinu 21. ,22., i 23. 12.2012.

Partnerske škole bile su zastupljene s nastavnicima stručnih predmeta i stručnim učiteljima-instruktorima  vožnje:

  1. Škola za cestovni promet - Zagreb - 14 nastavnika prometne skupine predmeta i šest stručnih učitelja-instruktora  vožnje
  2. Strojarska i prometna škola u Varaždinu - 8 učitelja prometne skupine predmeta i dva stručna učitelja-instruktora vožnje
  3. Gospodarska škola - Čakovcu - 4 profesora prometne skupine predmeta i jedan stručni učitelj-instruktor vožnje,
  4. Prva srednja škola - Beli Manastir - 4 nastavnika prometne skupine predmeta i jedan stručnjak učitelj- instruktor vožnje

 

Educirani su o prednostima sigurne i eko-vožnje kroz predavanja i vježbe (treninge).
Dva predavanja/radionice su se bavile temom cjeloživotnog učenja za profesionalne vozače, s dvije specifične tematske cjeline: Sigurna i eko vožnja i obuka u našoj zemlji i svijetu te razvoj cjeloživotnog učenja za vozače u EU.
Trening sigurne vožnje u kojem su sudjelovali svi navedeni sudionici odvijao se na specijalno uređenom vježbalištu-poligonu sa  simulacijom različitih opasnih situacija i uvjeta tijekom vožnje. Na ovaj način sudionici su uočili i provjerili svoje stvarne sposobnosti i vozačke vještine, kao i iskustvo vožnje pod različitim uvjetima.
Trening sigurne vožnje na osobnim automobilima proveden je u skladu s programom DVR-a (Vijeće za sigurnost u prometu u Njemačkoj) s dokazanim instruktorima sigurne vožnje, koji su svoju edukaciju i stručne ispite prošli po najvišim europskim standardima i, u tome poslu, imaju veliko radno iskustvo.

 

Trening sigurne vožnje je proveden kroz šest modula:
Modul 1: slalom vožnja, tehnike upravljanja, vozačka pozicija
Modul 2:  kočenje pri različitim brzinama, procjena i odnos brzina
Modul 3: vožnja zavojem u kritičnim situacijama
Modul 4: kočenje na različitim podlogama
Modul 5: maksimalno kočenje s izbjegavanjem prepreke
Modul 6: pravilna reakcija na sklisko površini ceste, predupravljanje i podupravljanje vozilom

Nakon završetka modula, nastavnici su međusobno razmijenili iskustva i dojmove, a zatim proveli istraživanje te dali svoje mišljenje o izravnim i neizravnim prednostima treninga za njih kao učitelje, a i za učenike, kojima će prenositi svoje znanje i vještina tijekom teorijske i praktične nastave, kao budućim aktivnim sudionicima u prometu.

VIDEO 
Modul 1: video
Modul 2: video 1, video 2video 3video 4
Modul 3: video
Modul 4: video 1video 2
Modul 5: video 1video 2video 3, video 4
Modul 6: video

Galerija fotografija
Nastavnici prometne skupine predmeta i stručni učitelji-instruktori vožnje, njih 40 iz partnerskih škola sudjelovalo je na treningu  sigurne vožnje u Varaždinu 21. ,22., i 23. 12.2012.


Partneri
Nositelj projekta